Alebogårdens kennel

Våra hundar

Vi föder upp Australian Shepherds – eller Aussies som de också kallas –  i liten skala. Våra hundar arbetar aktivt på gården. De är allsidiga bruks- och gårdshundar. De vallar, spårar, söker, tränar agility med barnen, håller räven på avstånd, följer med på ridturerna och hänger i stallet. De är coola arbetskamrater som kan jobba en hel dag och sedan be om något att göra. Men de kan också slappa en dag eller två, hänga med på stan, på resan och hantera turistfällor med massor av folk kolugnt, eller leka en stund med kattungarna. Vi har valt linjer som förutom sin arbetslust, har god förmåga att koppla av, som är snygga med en funktionell exteriör, utan att gå till överdrifter. 

Våra hundar är sociala, gillar barn, katter, andra djur och de har ett jämnt och glatt humör. De har alla visat prov på en fantastisk och allsidig arbetsförmåga. De kan anpassa intensitet och engagemang, beroende på uppgiften. De älskar alla att vara med, är mjuka mot människor och de gillar verkligen att arbeta. 

Aussien som ras

Våra hundar är av rasen Australian shepherd, en ras som sitt namn till trots härstammar från västra USA. Där började man under tidigt 1900-tal kalla de skickliga fårhundar som kom med importen av får från Australien för just australian shepherds. Det är idag en intelligent brukshund med utpräglade vallningsegenskaper. Den är en utmärkt gårdshund med en del vakt som har kraft att arbeta en hel dag. Den är en god kamrat och alla individer vi stött på har varit anmärkningsvärt trevliga med barn. Hanhunden ska vara maskulin utan att vara grov och tiken ska vara feminin utan att vara finlemmad. Rasen är uppmärksam och livlig, smidig och vig, solid och muskulös utan att för den skull bli klumpig. Den hoppar bra, är mycket social med sin familj och gillar att bada.

Aussien är en relativt frisk och sund hund. Precis som för andra brukshundar följs höfter och armbågar upp, dessutom undersöks ögonen regelbundet på avelsdjur.

 

Intresserad av en valp eller omplacering?

Är du intresserad av en valp från oss nu, eller i framtiden? Fyll i vår intresseanmälan nedan. Är du intresserad av att få information någon gång i månaden kan du också prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. 

MISSA INTE NÅGOT

Var först med att få veta när vi planerar valpkullar, har en omplaceringshund eller berättar om fantastiska bedrifter våra valpar och valpköpare har gjort (vi är väldigt stolta över våra valpköpare och deras hundar).

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.

En Aussie är en smart hund som behöver ha en uppgift. Är du intresserad av en Aussie, gör gärna vårt test för att se om Aussie är en ras för dig/er. 

 

När du är klar kan du läsa om resultatet genom att klicka på knappen nedan. 

Är du osäker, skicka ett mail, eller slå en signal. Du är också välkommen att boka en tid för att hälsa på våra hundar. Vi tar emot besök året om, med undantag för de sista veckorna av tikens dräktighet och innan en valpkull fyllt 5 veckor. 

Varför Aussies?

Att det blev just aussies för oss, är något av en slump. När vår sista schäfer dog, en fantastisk tik, hade vi svårt att hitta en schäfer med samma arbetspotential, som både var snygg och med föräldradjur som var friska både mentalt och fysiskt i generationer bakåt. Efter lite letande började vi fundera på andra raser och en tidigare, mycket trevlig, erfarenhet av rasen Australian Shepherd gjorde sig påmind. Efter lite letande föll vi för en kennel i Upplands Väsby och en liten trefärgad hund med mycket självförtroende och god förmåga att koppla av. Så kom Zeus till oss. Han fick senare sällskap av Khetashio Queen of Diamond från kennel Khetashio i Danmark. De fick sedan sällskap av fler. Zeus har fått fina valpkullar med bland annat två tikar från kenneln Aussi Hill. Sedan Zeus lämnade oss, drygt 15 år gammal har han avlösts av nya generationer aussies som arbetar och sällskapar hemma hos oss. Nu ska det mycket till för att vi ska byta ras igen.

Translate »