Svar på om Aussie är något för dig/er

Först ska sägas att detta är helt ovetenskapligt, men baseras på vår snart 30-åriga erfarenhet av Aussie. Många Aussies har passerat under åren och vi har haft hundar från olika typer av linjer. Vi har självklart också hunnit se andra människor och deras Aussies, och sett en del av vad som fungerar och vad som riskerar att ställa till problem. Så se detta som en välmenad indikation på om Aussie är en ras för dig/er. 

Du/ni är alltid välkomna att höra av er och diskutera Aussie och ni är varmt välkomna att boka en tid för att träffa våra hundar. Är ni intresserade av att få löpande information och att ställa er i kö för en valp gör ni det genom att fylla i formuläret här. 

0-10 poäng

Så kul att ni vill skaffa en egen hund. En hund är ett omfattande och långsiktigt åtagande som påverkar hela familjen. En valp, oavsett ras, kräver tillsyn hela tiden till dess att den lärt sig att vara själv kortare stunder. Ingen hund kan vara själv hela dagen, och särskilt viktigt är det att bruks- och vallhundar inte lämnas ensamma för länge. Det finns risk att de hittar på egna aktiviteter då på grund av att de är understimulerade och då skapas lätt problem som kan vara svåra att arbeta bort. En Aussie är avlad för att arbeta en större del av dagen och även linjer som framförallt avlats för utställning kräver ordentlig mental aktivering varje dag förutom rastning och promenader eller löprundor. Är det första gången ni skaffar en hund rekommenderar vi att ni går en valpkurs och sedan fortsätter med en unghundskurs för att se till att vardagslydnaden fungerar. Är det er första hund krävs det ett stort intresse, engagemang, mycket tid och beredskap att gå flera kurser för att en Aussie ska vara ett optimalt val. Så om ni fortfarande är intresserade av en Aussie rekommenderar vi att ni fundera över hur ni kan skapa bättre förutsättningar för ert hundköp innan ni går vidare med en valp, utifrån ert resultat. Köp en bok om att ha hund, läs på om olika raser och besök gärna utställningar och hundklubbar för att träffa olika hundar och se vad som känns bäst.

11-20 poäng

Så kul att ni – liksom många andra – fått upp ögonen för Aussien. Den har mycket som talar för den och den syns ofta i reklam och filmer. Det beror på att den är så allsidig, lättlärd – och inte minst söt. En Aussie, liksom andra bruks- och vallhundar, blir en nära familjemedlem som vill samarbeta nära med er. Den vill följa med er vart ni än åker och den behöver tränas i att möta olika typer av utmaningar, liksom i att koppla av när det inte är arbete. Arbetet en bruks/vallhund behöver ska vara utmanande. Ju bättre kondis hunden får, desto mer mental stimulering krävs. Därför är det viktigt att hunden får tillräckligt mycket arbete som kräver koncentration, som utmanar hundens intellekt och som kräver att hunden anstränger sig. Det kan handla om olika typer av nosarbete, problemlösning, att lära sig nya saker och att ta ansvar för något själv. Den gillar också att till exempel vara med i stallet eller på en arbetsplats där den kan få en uppgift. Aktiviteter med hög energi som att fånga frisbees eller jaga efter bollar/pinnar riskerar att stressa hunden om den inte fått tillräckligt med mental stimulans och därmed skapa problem. Ska ni trivas med er Aussie krävs nästan att ni har möjlighet att arbeta hemifrån eller att ha hunden med er när ni arbetar. Risken finns annars att Aussien har aktiverat sig själv hemma under dagen och att ni snart ångrar ert val av hund. En valp och unghundskurs är att rekommendera, inte minst för att träna hunden i att lyda och koppla av bland andra hundar.

Vi tycker inte att hundar ska motioneras inomhus, så en Aussie kan mycket väl bo i en lägenhet eller i ett radhus, men det ställer stora krav på att den fått utlopp för sitt rörelsebehov utomhus så att den verkligen kopplar av inomhus. Passa på att träffa så många Aussies ni kan innan ni bestämmer er för ras. Det finns många hundsraser som är lättlärda och angelägna om att samarbeta men som inte kräver fullt så mycket mental aktivering som en Aussie.

21-30 poäng

Med er erfarenhet av hundar så förstår vi att ni blivit intresserade av Aussies. Det är en spännande ras och med ett intresse för att träna och tävla så är Aussie ett attraktivt val. Det är en ras som är angelägen om att samarbeta, som är lättlärd och intelligent. Till skillnad från en del andra bruksraser är Aussien ofta väldigt självmotiverad för träning och arbete. Visst gillar den beröm, men den drivs framförallt av sin inre vilja att jobba. Olika individer skiljer sig åt så det kan vara bra att träffa olika typer av Aussies för att se vad som känns bäst, det finns individer som kräver lite mer motivation för att jobba än andra. Däremot ska ni inte tro att det finns rena utställningsaussies. Alla Aussies behöver och vill arbeta. Även utställningslinjerna. De kan däremot vara lite bättre på att koppla av än en del andra linjer. Om Aussien inte får utlopp för sitt behov av arbete så hittar den ofta på egna uppgifter. Därför är det viktigt att förekomma och lära den när det är arbete och när det är avkoppling. En medveten strategi är en bra investering för att få en hund som ska trivas med er och som ni ska trivas med. Med erfarenhet av andra bruks- eller vallningsraser kommer Aussien säkert att passa er bra – men det kan vara så att ni får lära om lite. Aussien är en kroppsvallare och det kan vara lätt att missta dess signaler för att få igång dig för något annat. Träna gärna tillsammans med andra Aussieägare så ser du snabbt vad det handlar om och vilken nytta du kan ha av dess vilja att jobba. Är det något Aussien inte trivs med är det tuffa metoder. Det behövs inte på en Aussie, den vill samarbeta och vara till lags. Däremot behövs konsekvens för att snabbt komma överens om var och när arbete ska ske och en god portion nonchalans och beredskap för avledning är ofta bra att ha i verktygslådan.

31-40 poäng

Du/ni är väl medvetna om vad som krävs för att en Aussie ska trivas – och för att ni ska trivas med den. Ni verkar ha tänkt igenom valet av ras och ha de förutsättningar som krävs för att det ska bli en bra start för valpen. Tänk vad kul ni kommer att ha med er nya familjemedlem! Precis som ni älskar Aussien ett aktivt liv och en aktiv vardag. De trivs bäst utomhus, gillar att röra sig i skog och mark, hänga med till stallet, på en båttur eller fjällvandringen och de brukar älska att bada. Precis som inom andra raser skiljer sig olika linjer en del från varandra och olika uppfödare har lite olika mål med sin avel. Besök gärna olika uppfödare och träffa så många Aussies ni kan för att hitta den typ av Aussie som passar er allra bäst.

Translate »