Arabhästar

Arabhästen

Arabhästen är en mycket allsidig, sund och frisk häst som har använts för att förbättra mer än 80 % av alla världens hästraser. 

 

Den har en historia som sträcker sig minst 4500 år tillbaka, ny forskning antyder att det kan vara betydligt längre än så och utvecklades som namnet antyder på den arabiska halvön. Därifrån har den spridit sig bland annat med Islam, Korsfarare, under Grekland och Roms storhetstider, med kolonisatörerna av Amerika,  via det Osmanska riket och med kolonisationen av Australien. 

 

Beduinerna värderade sina hästar mycket högt och skyddade dem i det hårda ökenklimatet genom att låta dem ta skydd i tälten. Det  gör att araberna selekterats hårt på de individer som litat tillräckligt på människor för att gömma sig i tälten undan sandstormar, förutom de gener som gjort att de klarat att prestera på topp, trots det tuffa klimatet, dålig tillgång på vatten och foder.

 

Det visar sig idag på att araben är en häst som är mycket vänlig, tillgiven och uthållig. Den fungerar mer som en hund än som någon annan hästras och följer gärna sin ledare lös var den går.

 

Araben har ett lugnt, vänligt och tålmodigt temperament, trots alla myter om motsatsen. Däremot är det en mycket intelligent, lättlärd och uppmärksam häst som reagerar snabbt när det behövs.

Araben är mycket allsidig och arbetsvillig. Det är en utmärkt familjehäst som kan användas till de flesta discipliner. Distans, western, dressyr och akademisk ridkonst är ypperliga användningsområden och många araber har dessutom en riktigt god hoppförmåga.

 

Araben har vanligen färre ryggkotor, ländkotor och svanskotor än andra hästar, vilket förklarar dess höga svanshållning och korta starka rygg. 

Våra hästar

Vi föder upp arabhästar i liten skala. Vi värderar temperament, rörelser och arabtyp, jämte ridbarheten/användbarheten.

 

Våra hästar ska vara vackra, hävda sig väl i showringen men framförallt vara allsidiga, användbara, trygga  familjemedlemmar som alla kan hantera och rida. 

 

De växer upp i stora kuperade hagar och får stort utlopp för rörelsebehov, energi och leklust. De är från födseln vana vid hundar, katter, får, getter och höns. De lär sig dessutom snabbt att de älgar, rådjur, kor och vildsvin som rör sig i närheten är helt ofarliga och inget att bry sig om.

 

Vi hanterar dem från dag ett och de vänjs tidigt vid att klippas, badas, att röras överallt, att lyfta fötterna, gå på olika underlag och att åka transport. De miljötränas tidigt och följer med på långa promenader på Hökensås och utmed Vättern där naturliga backar och varierat underlag bygger muskler och stärker senor och ligament. Dessutom tränas de på att möta andra hästar, hundar, maskiner, bilar och vilda djur på köpet.

 

Två ston har betytt mycket för vår avel, Lady Li (e. Kulak u.Liryka/Fakt) och JB Eliza (e.CE Magnum u. Estetica/L.M. Limaal).

Framgångsrika  Lady Li nedärvde förutom sin fantastiska trav och arabtyp sitt vänliga temperament och tålmodiga natur. Nu har hennes dotter AG Lady Diamond (e. MPA Giuliani) fått axla hennes roll och förutom moderns fina egenskaper nedärver Diamond sitt vackra huvud, stora ögon och underbara galopp. 

 

JB Eliza är helsyster till JB Psynderella som köptes av Agmal Arbians från Oppreva och som betytt mycket på La Motte Lubin hos Johanna Ullström. JB Eliza är undan Estetica, en av Sveriges mest betydelsefulla ston de senaste 20 åren och hon är en mycket vacker, värdig, vänlig och arabtypisk individ. Hon har fina rörelser och är stoflockens trygga ledare.

Translate »