Welsh muntainponnyer

Welsh Mountainponnyn

Precis som Arabhästen är Whelshponnyn en gammal ras som anses härstamma från celtiska ponnyer som fanns i området innan Romarna kom dit. Welsh mountainponnyn kallas ofta för miniarab vilket skvallrar om den inblandning med arabiskt blod som skett under rasens utveckling. Det gör att de har det bästa av båda raserna idag. De fysiska egenskaperna från bergsponnyerna, intelligensen och angelägenheten att vara till lags från araberna och härdighet och uthållighet från båda raserna. Det är därför en smart. lättlärd och arbetsam ras i ett litet format och egentligen inte en typisk barnponny, trots det lilla formatet. Däremot gör deras vänliga, aktiva och omtänksamma temperament dem lämpliga för barn att lära sig på. 

 

De är generellt lättfödda, med stor födgeni och många ursprungliga egenskaper i bagaget. De har lätt för att hitta fotfästet i ojämn terräng, de är allsidiga och starka. Traditionellt har de använts som för att plöja, dra vagnen, vara ridhästar för vuxna och i kolgruvorna, både ovan och under mark. Welshponny och Cobstamboken är uppdelad i olika sektioner baserade på storlek och Welsh Mountain tillhör sektion A. 

Våra ponnyer

Vi har tre underbara, vackra och personliga welsh mountainston: Maeshgwyn High Flyer (Hanna), Sorella och Starligh. Tack och lov hade barnen smak när de valde ponnyer så både Hanna och Sorella är diplomston och därmed grunden i vår avel. 

Svenskfödda ponnyer och hästar

Vi vill gärna slå ett slag för att köpa svenskfödda ponnyer och hästar, oavsett ras. Läs gärna mer här.

Kvaliteten på svenskfödda hästar är generellt hög, vi har bra marker med bra mineralbalans för hästar, bra foder, bra tillgång till veterinärer och generellt är hästarna försäkrade. Hästarna är registrerade och det går att se dem och deras anfäder i Blå basen. Det är lätt att komma i kontakt med både uppfödare och före detta ägare och att därmed få veta mer om sin häst och vad den har gjort/varit med om. Svenska uppfödare granskas och följs upp varför standarden är hög. Vi har duktiga avelsföreningar som ger utbildningar i avel och uppfödning så kompetensen hos uppfödare är generellt hög och nyheter och nya rön får snabbt fäst. Vi är duktiga på att hantera sjukdomar och motverka osund avel. 

Translate »